Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 208-НС
Враца, 11.07.2021

ОТНОСНО: сигнал за упражняване на предизборна агитация в изборния ден от кмет на кметство Чирен, община Враца

В Районна избирателна комисия Враца е постъпил сигнал  с вх. № 485 от 11.07.2021 година в 11.40  часа от  Владимир Христов Христов в качеството му на упълномощен представител на коалиция ГЕРБ-СДС, в който се съдържат данни за извършване на агитация в деня на изборите от Диан Дамянов – кмет на кметство Чирен, община Враца. Посочено е, че Диан Дамянов се е заключил в помещение, находящо се в читалището в селото, в  близост до секционната избирателна комисия и че през прозорец на същото  е извиквал жители на селото, които се отправяли към изборното помещение, за да гласуват. Посочено е в сигнала,  че след известно време кметът е напуснал помещението, в което е имало и агитационни материали. Моли се да бъде извършена проверка и да се предприемат съответни действия. Приложен е и снимков материал – 2 бр. изображения, едното от които съдържа снимка на помещение с отворена врата и втора снимка на маса с химикалки, чаша с вода и брошура, съдържаща  имената на  регистриран в РИК Враца кандидат за народен представител в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

РИК-Враца незабавно сформира работна група в състав Боряна Стаменова, Красимира Банчева и Горан Златков, която извърши проверка на място. При посещение в селото, работната група извърши оглед на помещението на секционната избирателна комисия и на помещението, описано в сигнала. Кметът на кметството не беше открит на посоченото в сигнала място.  Не се установи наличие на агитационни материали. Никой от присъстващите членове на СИК № 061000 101 не посочи да е виждал кмета на кметството. Присъстващите упълномощени представители на партии и коалиции  и застъпници също заявиха, че изборния процес протича нормално и не са били свидетели на предизборна агитация.

При така изложеното, сигналът се явява неоснователен и следва да бъде оставен без уважение.

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс, РИК Враца

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ сигнал   с вх. № 485 от 11.07.2021 година , подаден от  Владимир Христов Христов относно упражняване на предизборна агитация в изборния ден от Диан Дамянов - кмет на кметство Чирен, община Враца като неоснователен.

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Камелия Татарска

 

СЕКРЕТАР:

Маргарит Маждраков

 

обявено на ........................................                          свалено на .......................................

подпис: 1.                                                                     подпис: 1.

подпис: 2.                                                                     подпис: 2.

 

Председател: Камелия Кръстева Татарска

Секретар: Маргарит Марков Маждраков

* Публикувано на 11.07.2021 в 15:59 часа

Календар

Решения

  • № 214-НС / 13.07.2021

    относно: работно време на Районна избирателна комисия Враца за периода от 13 юли 2021 г. до 25 юли 2021 година включително.

  • № 213-НС / 11.07.2021

    относно: сигнал за наличие на агитационни материали (плакати на ПП) на разстояние, по-малко от 50 м. от СИК № 7 в гр. Мездра

  • № 212-НС / 11.07.2021

    относно: сигнал относно лице, работещо с изборни документи и лични данни на гражданите в с. Враняк, община Бяла Слатина; СИК 060800023.

всички решения