Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 2-НС
Враца, 11.02.2023

ОТНОСНО: заседания и начин на приемане на решения на Районна избирателна комисия в Шести изборен район – Врачански при произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, вр. чл. 70 и чл.71 от Изборния кодекс,  Районна избирателна комисия в Шести изборен район – Врачански (РИК Враца)

 

Р Е Ш И:

 

  1. Заседанията на РИК Враца се свикват от нейния председател или по искане на една трета от членовете й. При отсъствие на председателя заседанията на РИК се свикват от определен от него заместник-председател.
  2. РИК Враца ще провежда заседанията си от 17:30 ч. по предварително обявен дневен ред. При необходимост часът на заседанията може да бъде променян.
  3. Членовете на РИК Враца се уведомяват за датата и часа на насрочените заседания по телефон и чрез съобщение, което се публикува на интернет страницата на комисията.
  4. Заседанията на РИК Враца са присъствени и се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата на комисията, на която предварително се обявява проект за дневен ред.
  5. Заседанията на РИК Враца са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете й. Заседанията се ръководят от председателя на комисията, а в негово отсъствие – от определен от него заместник-председател. Кворумът на РИК Враца се проверява от секретаря или заместник-председател в началото на всяко заседание както и при гласуване. Присъствието на членовете на РИК Враца на заседание се удостоверява от Секретаря или Заместник-председател в нарочен списък по образец Приложение № 1 към настоящето решение. Заседанията се ръководят от председателя на комисията, а в негово отсъствие – от определен от него заместник-председател.
  6. Гласуването е явно и поименно. Гласува се „за“ или „против“. Не се допуска гласуване „въздържал се“. Към всеки протокол се прилага списък с поименното гласуване на присъстващите членове по образец Приложение № 2 към настоящето решение. Начинът на гласуването се удостоверява в приложението от Секретаря или Заместник-председател на РИК Враца.
  7. Членовете на РИК Враца, когато не са съгласни с посоченото в протокола, могат да го подписват с „особено мнение“, като писмено посочат в какво се изразява то. Същото остава неразделна част от протокола.

Членовете на РИК, когато не са съгласни с прието решение, могат да изразят „особено мнение“, като писмено посочат в какво се изразява то. Същото остава неразделна част от протокола.

  1. За заседанията на РИК Враца се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря и се публикува на интернет страницата на комисията.
  2. РИК Враца приема решенията си с мнозинство две трети от присъстващите членове и при наличие на кворум съгласно т. 5.
  3. Когато РИК Враца при приемане на решенията си не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изречение второ ИК. В този случай в мотивите на решенията се изписва кратко описание на предложението за решение и изложените съображения против, присъствалите членове и поименно начинът на гласуването им. В диспозитива се посочва, че е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изр. второ ИК.
  4. При отмяна на решението по т. 10, РИК Враца постановява ново решение, което се приема с мнозинство повече от половината от членовете ѝ.
  5. Решенията, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК Враца се подписват от председателя и секретаря.
  6. Когато председателят, съответно секретарят, отсъстват, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от секретаря, съответно от председателя, и от заместник-председателя.
  7. Когато отсъстват и председателят, и секретарят, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от определен заместник-председател и от определен с решение на комисията член, предложени от различни партии и коалиции.
  8. Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК Враца се подпечатват с печата на комисията.
  9. На заседанията на РИК Враца може да присъстват застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, които са регистрирали кандидати, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване. Изказаните становища, мнения и възражения се записват в протокола.
  10. РИК Враца поддържа интернет страница, на която публикува незабавно решенията си, пълните протоколи от заседанията си, предварителните и окончателните резултати от изборите в Шести изборен район-Врачански, включително от машинното гласуване, сканираните протоколи на секционните избирателни комисии и други документи и данни. На интернет страницата на комисията се публикуват и всички публични регистри при спазване изискванията за защита на личните данни.

            Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Председател: Лора Стефчова Младенова-Атанасова

Секретар: Елена Кирилова Найденова

* Публикувано на 11.02.2023 в 13:14 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 199-НС / 04.04.2023

    относно: Работно време на Районна избирателна комисия Враца за периода от 5 април 2023 г. до 16 април 2023 г.

  • № 198-НС / 02.04.2023

    относно: Сигнал с вх. № 468/02.04.2023 г. за поставяне на агитационни материали в нарушение на Изборния кодекс в с. Чирен община Враца

  • № 197-НС / 02.04.2023

    относно: Наличие на предпоставки за преустановяване на машинното гласуване при условията на чл. 269 ИК в СИК 063200004 находяща се в гр. Роман, община Роман

всички решения