Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 276-НС
Враца, 04.04.2021

ОТНОСНО: сигнал по електронна поща от Веселка Цветанова Христова- кандидат за народен представител от листата на ПП „Републиканци за България“.

В Районна избирателна комисия Враца по електронната поща е постъпил сигнал  с вх. № 594 от 03.04.2021 година  в 20.00 часа от подател vesi bashtavelova, адресирано от [email protected]. Към него е посочено, че в деня за размисъл кмета на гр. Оряхово агитира в деня на изборите от личната си фейсбук страница.

По протоколно решение № 3 на РИК – гр.Враца от 03.04.2021 година са дадени указания по електронната поща на подателя да подпише жалбата си и да се индивидуализира подателя.

С вх. № 624 от 04.04.2021 година от същата електронна поща е постъпило заявление от Веселка Цветанова Христова, в качеството й на кандидат за народен представител от листата на ПП „Републиканци за България“, която потвърждава, че е подател на сигнала по електронната поща и описва текст, за който се твърди, че е посочен на личната страница от фейсбук на кмета на Община Оряхово.

Жалбата е неоснователна при следните съображения :  

Съгласно чл.138а от ИК доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страницата си пълното съдържание на договорите, сключени с всички регистрирани за участие в изборите партии, коалиции от партии и инициативни комитети, в срок до три дни от подписването на договора. "Медийна услуга" е създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им. Медийни услуги са: печатните медии (вестници, списания и други периодични издания, медии, разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи,електронни медии, онлайн новинарски услуги. По смисъла на §1 от ДР на Изборният кодекс не са медийни услуги социалните мрежи (фейсбук, туитър и други подобни) и личните блогове.

Поради тези съображения не е налице нарушение на изборният процес съгласно Изборният кодекс.

  С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс, РИК Враца                           

РЕШИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ сигнал по електронна поща с вх. № 594 от 03.04.2021 и вх. № 624 от 04.04.2021 година от Веселка Цветанова Христова- кандидат за народен представител от листата на ПП „Републиканци за България“.

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия. 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Боряна Стаменова

 

СЕКРЕТАР:

Мария Генова

 

обявено на ........................................                          свалено на .......................................

подпис: 1.                                                                     подпис: 1.

подпис: 2.                                                                     подпис: 2.

Председател: Боряна Миткова Стаменова

Секретар: Мария Петрова Генова

* Публикувано на 04.04.2021 в 20:25 часа

Календар

Решения

  • № 281-НС / 07.04.2021

    относно: работно време на Районна избирателна комисия Враца за периода от 7 април 2021 г. до 18 април 2021 г.

  • № 280-НС / 04.04.2021

    относно: жалба от Андрей Христов Вълчев в качеството му на кандидат за народен представител на коалиция „ИЗПРАВИ СЕ!МУТРИ ВЪН!“

  • № 279-НС / 04.04.2021

    относно: определяне на членове на РИК-Враца за предаване на ТЗ на ГД ГРАО при МРРБ на избирателни списъци, декларации, удостоверения, списъци на заличените лица и списъци за допълнително вписване на придружителите от проведените избори за народни представители на 4 април 2021г.

всички решения