Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 27-НС
Враца, 27.02.2021

ОТНОСНО: Назначаване на членовете на СИК на територията на община Враца в изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

В РИК Враца с вх. № 39/24.02.2021 г. и в законоустановения срок (не по-късно от 30 дни преди изборния ден) е постъпило писмено предложение на кмета на община Враца за състав на секционни избирателни комисии (СИК) на територията на общината при произвеждането на изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

Към предложението за съставите на СИК са представени и всички други изискуеми документи в съответствие с изискванията на чл. 90, ал. 8 от Изборния кодекс и т. 23 от Решение № 2062-НС/16.02.2021 г. на ЦИК, включително и подписан протокол от проведените консултации на дата 22.02.2021 г.

Видно от представените документи на проведените консултации не е постигнато съгласие по смисъла на чл. 91, ал. 12 от Изборния кодекс. Присъстващите представители на ПП ГЕРБ, коалиция „Обединени патриоти –НФСБ, АТАКА и ВМРО“, представлявана от трима пълномощници на всяка една от включените в коалицията партии, на ПП ДПС, на ПП ВОЛЯ и на коалиция от партии „Демократична България-Обединение“ принципно са изразили съгласие с предложеното разпределение от страна на кмета на Община Враца. Присъстващият представител на коалиция от партии „БСП за България“ е изразил несъгласие с така предложеното разпределение с мотив, че е използвана неправилна методология и че има дисбаланс в членството на СИК, изразяващо се в липса на членове на коалицията в някои секции, докато в други са предвидени 2-ма членове. Посочено е изрично, че става въпрос за секции с номер 1 и номер 10. Същият е представил и възражение към протокола, в което изчерпателно изброява секции, в които няма предложен член на коалицията, а имат само ръководен такъв за сметка на свърхпредставителство в други СИК, без да посочва конкретни такива секции. Във връзка с възражението, обаче, по време на консултациите не е направено предложение за разместване на предложеното от кмета разпределение или ново такова на членовете в СИК, което да бъде обсъдено на консултациите с останалите присъстващи представители на партии и коалиции, подкрепили първоначално предложеното от кмета на общината. Непосочването на конкретни промени от страна на възразяващият упълномощен представител на коалиция „БСП за България“ фактически лишава останалите присъстващи на консултацията лица от реално обсъждане на възможни промени в разпределението. Изрично в протокола е записано, че упълномощеният представител на коалиция „Демократична България-Обединение“ е настояла да няма разместване на предложените от тази коалиция членове на СИК.

При преглед на документите в преписката, РИК Враца установи, че действително в посочените във възражението от представляващия коалиция „БСП за България“ избирателни секции, коалицията има само ръководно място, но няма предвиден член в състава на секцията. Видно от представеното предложение за поименния състав и ръководство на СИК от страна на коалиция „БСП за България“, надлежна оформено и подписано от упълномощения представител, присъстващ на консултацията при кмета на общината и представил своето възражение към протокола от консултациите, същото е идентично с направеното предварително разпределение от страна на кмета на общината и с което разпределение е изразено несъгласие на място при провеждане на консултациите. Фактически е представен списък с поименен състав на СИК от квотата на коалиция „БСП за България“ в съответствие с предварително направеното разпределение от кмета на общината, което е одобрено и от останалите присъстващи на консултацията упълномощени представители на правоимащите партии и коалиции.

На основание чл. 91, ал. 6 от Изборния кодекс следва да се има предвид, че всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на не по-малко от един член от състава на секционната избирателна комисия, включително ръководен. РИК Враца приема, че предварителното разпределение, предложено от кмета на Община Враца отговаря на изискванията на закона и е съобразено с Решение № 2062-НС/16.02.2021 г. на ЦИК и е в съответствие с Решение № 14-НС/17.02.2021 г. на РИК Враца като математически е направено правилно изчисление и разпределение. Коалиция „БСП за България“ има представител във всяка СИК на територията на общината.

При преглед на документите по преписката се установи, също така, че присъстващият упълномощен представител на коалиция „Обединени патриоти-НФСБ, АТАКА и ВМРО“ от квотата на ПП „ВМРО-БНД“ е подписал протокола от консултациите с особено мнение като е приложил и Становище към същия. Представителите на останалите две политически партии, включени в състава на коалиция  „Обединени патриоти-НФСБ, АТАКА и ВМРО“ са подписали протокола без възражения и особени мнения. Представени са поименни предложения за членове на СИК от страна на ПП АТАКА и ПП ВМРО-БНД за квотата на коалиция „Обединени патриоти-НФСБ, АТАКА и ВМРО“.

На основание чл. 91, ал. 12 от Изборния кодекс следва да се има предвид, че в случаите, когато не е постигнато съгласие, РИК назначава секционните избирателни комисии по направените предложения на партиите и коалициите.

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 4, чл. 89, ал. 1, чл. 91, ал. 12, вр. ал. 7 от Изборния кодекс, Решение № 2062-НС от 16.02.2021 г. на ЦИК, свои решения №13-НС/17.02.2021 г. и № 14-НС/17.02.2021 г., РИК - Враца

 

Р Е Ш И:

 

  1. НАЗНАЧАВА съставите на 105 (сто и пет) секционни избирателни комисии на територията на община Враца за произвеждането на изборите за народни представители на 4 април 2021 г., съгласно Приложение № 1,  неразделна част от настоящето решение, където наименованията на партиите и коалициите са посочени както следва:

1.1. Партия ГЕРБ – ГЕРБ

1.2. Коалиция от партии „БСП за България“ – БСП

1.3. Коалиция от партии „Обединени патриоти-НФСБ, АТАКА и ВМРО“ – ОП

1.4. Партия „ДПС“ – ДПС

1.5. Партия „ВОЛЯ“ - Воля

1.6. Коалиция от партии „Демократична България-Обединение“ –ДБ

  1. УТВЪРЖДАВА списък с резервни членове на секционните избирателни комисии на територията на община Враца, предложени от всяка от участвалите в консултациите на 22.02.2021 г. парти и коалиции за произвеждането на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. съгласно Приложение № 2, неразделна част от настоящето решение.

 

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Боряна Стаменова

 

СЕКРЕТАР:

Мария Генова

 

обявено на ........................................                          свалено на .......................................

подпис: 1.                                                                     подпис: 1.

подпис: 2.                                                                     подпис: 2.

Председател: Боряна Миткова Стаменова

Секретар: Мария Петрова Генова

* Публикувано на 27.02.2021 в 19:40 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 281-НС / 07.04.2021

    относно: работно време на Районна избирателна комисия Враца за периода от 7 април 2021 г. до 18 април 2021 г.

  • № 280-НС / 04.04.2021

    относно: жалба от Андрей Христов Вълчев в качеството му на кандидат за народен представител на коалиция „ИЗПРАВИ СЕ!МУТРИ ВЪН!“

  • № 279-НС / 04.04.2021

    относно: определяне на членове на РИК-Враца за предаване на ТЗ на ГД ГРАО при МРРБ на избирателни списъци, декларации, удостоверения, списъци на заличените лица и списъци за допълнително вписване на придружителите от проведените избори за народни представители на 4 април 2021г.

всички решения