Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 167-НС
Враца, 30.03.2021

ОТНОСНО: сигнал за нерегламентирано залепени агитационни материали върху основна сграда на ДГ „Българче“ гр. Враца

В Районна избирателна комисия Враца е постъпил сигнал с вх. № 366 от 30.03.2021г., в 09:10 ч., по електронната поща на комисията от Калина Дуранкева - директор на детска градина „Българче“ гр. Враца относно нерегламентирано залепени агитационни материали върху основна сграда на ДГ „Българче“ гр. Враца с искане за съдействие от страна на РИК за установяване на нарушителите, разлепили предизборните плакати. Приложен към сигнала е снимков материал- 1 бр., от който е видно, че на стена на сграда са поставени агитационни материали – 4 бр. плакати на партия БНО с посочен номер в бюлетината за гласуване в изборите на народни представители на 4 април 2021 г. в съответствие с изтегления такъв от ЦИК и посочен в решение №   2161-НС от 02.03.2021 г.  на ЦИК. Плакатите съдържат изображение с изписани имена на двама кандидати за народни представители – Каролина Христова и Васил Божков.

 

РИК - Враца сформира работна група в състав Николай Николов и Марин Връбчев, която да извърши нарочна проверка на място. При проверката е заснет снимков материал, от който е видно, че действително на сградата на детска градина „Българче“ гр. Враца с адрес бул. „Васил Кънчов“ № 52 в гр. Враца са залепени плакати, имащи характер на агитационни материали по смисъла на Изборния кодекс. Залепени са общо 4 плаката – 2 с имената и изображението на кандидата Каролина Христова, посочена като водач на листа и 2 бр. с иманата и изображението на кандидата Васил Божков, посочен като водач на листа. РИК Враца извърши служебна проверка и установи че и двамата кандидати действително са регистрирани като кандидати за народни представители в предстоящите избори, регистрирани под номер 1 в съответната листа.

При анализ на така събраните доказателства РИК Враца приема, че в случая е налице предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, а именно налице е призив за подкрепа на двамата кандидати при участие в предстоящите избори. Безспорно се установява, също така, че агитационните материали са поставени не на определените със Заповед № 316/02.03.2021 г. на кмета на община Враца места и в нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 3 от ИК.

Предвид изложеното РИК Враца намира, че сигналът с вх. № 366/30.03.2021 г. от директора на ДГ „Българче“ гр. Враца се явява основателен и следва да бъде уважен. В тази връзка са налице предпоставките по чл. 186 от ИК, а именно незаконосъобразно поставените агитационни материали да бъдат премахнати от кмета на община Враца.

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20, чл. 183, ал. 3 и чл. 186, ал. 1 от Изборния кодекс и Решение № 2064-НС от 16.02.2021 г. на ЦИК, РИК Враца

РЕШИ:

УСТАНОВЯВА постановяване на агитационни материали на партия БНО в нарушение на Изборния кодекс.

УКАЗВА на кмета на Община Враца да предприеме действия по премахване на агитационни материали -плакати на партия БНО,  залепени върху основната сграда на ДГ „Българче“ гр. Враца на адрес гр. Враца, бул. „Васил Кънчов“ № 52.

Приканва партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г. да спазват изискванията на Изборния кодекс по отношение на предизборната кампания и поставянето на агитационни материали.

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Боряна Стаменова

 

СЕКРЕТАР:

Мария Генова

 

обявено на ........................................                          свалено на .......................................

подпис: 1.                                                                     подпис: 1.

подпис: 2.                                                                     подпис: 2.

Председател: Боряна Миткова Стаменова

Секретар: Мария Петрова Генова

* Публикувано на 30.03.2021 в 17:35 часа

Календар

Решения

  • № 281-НС / 07.04.2021

    относно: работно време на Районна избирателна комисия Враца за периода от 7 април 2021 г. до 18 април 2021 г.

  • № 280-НС / 04.04.2021

    относно: жалба от Андрей Христов Вълчев в качеството му на кандидат за народен представител на коалиция „ИЗПРАВИ СЕ!МУТРИ ВЪН!“

  • № 279-НС / 04.04.2021

    относно: определяне на членове на РИК-Враца за предаване на ТЗ на ГД ГРАО при МРРБ на избирателни списъци, декларации, удостоверения, списъци на заличените лица и списъци за допълнително вписване на придружителите от проведените избори за народни представители на 4 април 2021г.

всички решения