Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 30-ПВР/НР
Враца, 17.10.2016

ОТНОСНО: Жалба от Борислав Константинов Банчев в качеството му на областен председател на ДПС – Враца и представляващ ДПС с пълномощно № 59 от 30.08.2016 г. от Мустафа Карадайъ

Постъпила е жалба до РИК – Враца с вх.№ 83/13.10.2016 г. от Борислав Константинов Банчев в качеството му на областен председател на ДПС – Враца и представляващ ДПС, относно неправомерна агитация от страна на областния управител на област Враца г-жа Малина Николова, кметът на община Враца г-н Калин Каменов, зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева и техническите сътрудници на общинска администрация Враца, извършвана в рамките на работното им време. В жалбата се съдържат данни, че на 12 октомври 2016 г. кандидатът за президент на републиката г-жа Цецка Цачева посетила област Враца и по-специално – община Бяла Слатина, село Лютаджик, село Косталево, село Паволче в oбщина Враца и фирми в град Враца, което посещение било в рамките на предизборната й кампания, а целта на срещите – агитация за предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016г. От информацията в медиите, на интернет страницата на ГЕРБ – Враца и на ПП ГЕРБ, ясно се виждало присъствието на областния управител г-жа Николова, кмета на oбщина Враца – г-н Калин Каменов, както и на неговите заместник-кметове г-жа Долапчиева и г-жа Попова, придружавани от техническите им сътрудници. Същите били присъствали на предизборните събрания в селата Лютаджик, Косталево, Паволче и в град Враца, в рамките на работното си време.

Жалбата се явява подадена в срок от надлежно упълномощено лице и е допустима.

С протоколно решение от 13.10.2016 г. РИК – Враца определи работна група от трима членове със задача да извърши проверка по изложеното в жалбата и да докладва установеното. При извършената проверка работната група констатира следното:

След като извърши проверка на отразеното в медиите, на интернет страницата на ГЕРБ – Враца и на ПП ГЕРБ действително е видно присъствието на областния управител г-жа Николова, кмета на oбщина Враца – г-н Калин Каменов, както и на неговите заместник-кметове г-жа Долапчиева и г-жа Попова на посещението на кандидатът за президент на републиката г-жа Цецка Цачева в oбщина Бяла Слатина, село Лютаджик, село Косталево, село Паволче в oбщина Враца и фирми в град Враца. Що се касае до твърдението за присъствие на тези срещи и на технически сътрудници на тези лица, то проверка не би могла да се извърши, тъй като не са посочени техните имена и месторабота. Безспорно е, че посещение е в рамките на предизборната й кампания. Видно от отразеното в медиите целта на срещите е агитация за предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. Горното обстоятелство обаче не е нарушение на изборния кодекс и по-конкретно на разпоредбата на чл.182 и сл. от ИК и Решение № 3565-ПВР от 21.09.2016 г. на ЦИК. Нарушението би било налице ако посочените в жалбата лица са извършили тази агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала, каквото оплакване в жалбата не е направено. Що се отнася до оплакването, че агитацията е в рамките на работното време на посочените лица, то не е в правомощията на РИК осъществяване на контрол в случай на подобно нарушение, а и от материалите не може да се установи времето на провеждане на тези предизборни срещи.

 

Предвид изложеното, РИК – Враца приема, че в конкретния случай не е налице нарушение на разпоредбите на ИК относно предизборната агитация, поради което жалбата се явява неоснователен и следва да бъде оставен без уважение.

На основание чл.72, ал.1, т.1 от ИК,  РИК – ВРАЦА  

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВА БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на Борислав Константинов Банчев в качеството му на областен председател на ДПС – Враца и представляващ ДПС с пълномощно № 59 от 30.08.2016 г. от Мустафа Карадайъ относно нарушение на предизборната агитация като неоснователна.

 

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Иво Францов

 

СЕКРЕТАР:  

Силвия Каменова

 

обявено на ........................................                          свалено на .......................................

подпис: 1.                                                                     подпис: 1.

подпис: 2.                                                                     подпис: 2.

 

Публикувано на 17.10.2016 г. ………….часа

 

Председател: Иво Петров Францов

Секретар: Силвия Николава Каменова

* Публикувано на 17.10.2016 в 18:13 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 281-ПВР / 18.11.2016

    относно: Жалба от Даниела Ленинова Чобанова за нарушения в СИК 061000079 кв. Кулата, общ. Враца

  • № 280– ПВР / 15.11.2016

    относно: допускане на техническа грешка при освобождаване и назначаване на членове на СИК в Шести изборен район – Враца, Община Бяла Слатина в изборите за президент и вицепрезидент на 13 ноември 2016 г.

  • № 279-ПВР / 15.11.2016

    относно: определяне на членове на РИК-Враца за предаване на ГД „ГРАО“ на избирателните списъци, декларации и удостоверения към тях, списъци на заличени лица и списъците за допълнително вписване на придружители от проведените избори за президент и вицепрезидент на републиката на 13 ноември 2016 г

всички решения