Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 113 ПВР/НР
Враца, 02.11.2016

ОТНОСНО: жалба с вх. № 251/01.11.2016 г. от Яна Венелинова Нинова – упълномощен представител на ПП „ГЕРБ“ Мездра и Тихомир Георгиев Илчев - упълномощен представител на КП „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО“ за неправомерно поставяне на агитационни материали.

В Районна избирателна комисия Враца е постъпила жалба с вх. № 251/01.11.2016 г. от Яна Венелинова Нинова– упълномощен представител на ПП „ГЕРБ“ Мездра и Тихомир Георгиев Илчев-упълномощен представител на КП „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО “ за неправомерно поставяне на агитационни материали на територията на град Мездра.

В сигнала се съдържат данни, че на 01.11.2016 год. в град Мездра има поставени агитационни материали на кандидат президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова издигната от ИК, извън установените за това места със Заповед № 665 от 03.10.2016 год.на Кмета на обшина Мездра. В подкрепа на твърденията изложени в жалбата е приложен и снимков материал- 17 броя изображения.

От същите е видно, че на места извън определените с цитираната по-горе заповед на Кмета на община Мездра,  са поставени агитационни материали с лика на кандидат президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова издигната от ИК, а така също и на кандидат президентската двойка Красимир Каракачанов и Явор Нотев - издигната от КП „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО, а така също и агитационни материали на кандидата за президент на РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК - Трайчо Трайков, Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ и кандидат президентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев издигнати от ПП „ГЕРБ“.

РИК Враца извърши проверка и установи, че действително на места извън определените със Заповед № 655/03.10.2016 год. на Кмета на община Мездра са поставени агитационни материали.

РИК Враца приема, че в случая е налице предизборна агитация по смисъла на параграф 1, т. 17 от ДР на ИК. Налице е призив за подкрепа на изброените по-горе кандидат-президентски двойки. Агитационните материали са разположени неправомерно и в разрез с разпоредбите на Изборния кодекс и нарочната заповед на кмета на Община Мездра относно мястото за поставяне на такива материали и същите следва да бъдат премахнат.

На основание чл. 186, ал. 1 от ИК, премахването на агитационни материали, поставени в нарушение на кодекса е от  компетенцията на кмета на съответната община, в случая на кмета на община Мездра.

 

С оглед на гореизложеното, РИК Враца намира, че жалба с вх. № 251/01.11.2016 г. от Яна Венелинова Нинова – упълномощен представител на ПП „ГЕРБ“ Мездра и Тихомир Геортгиев Илчев - упълномощен представител на КП „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО“ за неправомерно поставяне на агитационни материали е основателен и следва да бъдат предприети мерки по премахване на така поставените  агитационни материали.

 

Предвид горепосоченото и на основание чл. 72, ал.1,т.1 и т. 20 от ИК във връзка с чл.186, ал. 1 от Изборния кодекс, Заповед № 655/03.10.2016 год. на Кмета на Община Мездра и Решение № 3565-ПВР от 21.09.2016 г. на ЦИК, РИК Враца:      

 

                                                                                                      Р Е Ш И:

  1. УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 183, ал. 2 от ИК от страна на ИК издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, КП „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО“ издигнали кандидат президентската двойка Красимир Каракачанов и Явор Нотев, РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК издигнал кандидата за президент - Трайчо Трайков, Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ и Цецка Цачева и Пламен Манушев издигнати от ПП „ГЕРБ“. 
  2.  
  3. ПОСТАНОВЯВА премахване на агитационни материали на ИК издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, КП „Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО“ издигнали кандидат президентската двойка Красимир Каракачанов и Явор Нотев, РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК - издигнал кандидата за президент - Трайчо Трайков, Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ и Цецка Цачева и Пламен Манушев издигнати от ПП „ГЕРБ“. 
  4.  
  5. УКАЗВА на инициативните комитети и коалициите, регистрирали кандидатски листи за участие в изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември 2016 г. да спазват правилата по чл. 183 от ИК относно агитационните материали.

 

  1. ВЪЗЛАГА на кмета на община Мездра да предприеме действия по премахване на агитационните материали съобразно изискванията на чл. 186, ал. 1 от ИК.

 

Решението да се изпрати на кмета на община Мездра за изпълнение.

 

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Иво Францов

 

СЕКРЕТАР: Силвия Каменова

 

Обявено на: ..........2016 г., ............ч. Свалено на: ............2016 г., ............ч.

1.........................                                                                   1.........................

2.........................                                                                   2.........................

Председател: Иво Петров Францов

Секретар: Силвия Николава Каменова

* Публикувано на 02.11.2016 в 19:45 часа

Календар

Решения

  • № 281-ПВР / 18.11.2016

    относно: Жалба от Даниела Ленинова Чобанова за нарушения в СИК 061000079 кв. Кулата, общ. Враца

  • № 280– ПВР / 15.11.2016

    относно: допускане на техническа грешка при освобождаване и назначаване на членове на СИК в Шести изборен район – Враца, Община Бяла Слатина в изборите за президент и вицепрезидент на 13 ноември 2016 г.

  • № 279-ПВР / 15.11.2016

    относно: определяне на членове на РИК-Враца за предаване на ГД „ГРАО“ на избирателните списъци, декларации и удостоверения към тях, списъци на заличени лица и списъците за допълнително вписване на придружители от проведените избори за президент и вицепрезидент на републиката на 13 ноември 2016 г

всички решения