Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 179-НС
Враца, 31.03.2023

ОТНОСНО: приемане на Оперативен план за организацията на работа на Районна избирателна комисия Враца в деня на изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

С оглед организацията по нормално протичане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. в Шести изборен район-Врачански при съобразяване с Решение № 1852-НС от 30.03.2023 г. на ЦИК и на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс, РИК Враца

 

Р Е Ш И:

 

Приема Оперативен план за организацията на работа на Районна избирателна комисия Враца в деня на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. и приемането от секционните избирателни комисии на територията на Шести изборен район-Врачански, както следва:

  1. РИК – Враца ще работи в изборния ден в предоставените й помещения в сградата на Областна администрация – Враца от 06.45 ч. до 21.00 ч. и ще приема всички сигнали и жалби на място, по следните телефони: 092 62 00 74, 0876 023 500, 0876 023 700, и на електронната поща email: [email protected].
  2. РИК – Враца определя две работни групи по жалби и сигнали  в състав:
  • Работна група в състав:  Горан Златков, Георги Петров, Ивайло Иванов и Павлин Коцев;
  • Работна група в състав: Силия Иванова, Николай Пенков Галя Мишева и Ивелина Матина;
  1. РИК-Враца получава информация за избирателната активност към 11,30 ч. и 16,30 ч. Информацията се изпраща след обобщаване от страна на Областна администрация Враца съответно до 12.00 ч. и 17.00 ч.

3.1 РИК- Враца ще обобщава информация за избирателна активност, протичане на изборния ден, жалби и сигнали постъпили в изборния ден и решения по тях, като същата се дава на следните часове:12:00 ч. и 17:00 ч. от Силия Иванова пред сградата на Областна администрация - Враца, бул. Демокрация 1 или фоайето на първи етаж на същата сграда.

  1. РИК – Враца определя работна група в състав:  Лора Младенова-Атанасова, Елена Найденова и Светлана Цветанова, която да осигури на преброителя необходимата информация за:

а) номера на всяка секция с отбелязване на тези, в които ще се произвежда машинно гласуване;

б) местонахождението на всяка секция (населено място/адрес);

в) кметството, в което се намира секцията (ако има такова);

г) населените места, избирателите от които гласуват в една секция (ако има такива населени места).

  1. РИК – Враца ще приема изборните книжа и материали в сградата на Драматично-куклен театър – Враца находяща се на пл. „Христо Ботев“№ 1 след 21.00 ч. в изборния ден.
  2. РИК – Враца определя следните членове за приемане от СИК на протоколите с резултатите от гласуването и избирателните списъци след приключване на гласуването, както следва:

6.1. Първа контрола:

6.1.1. Ирена Николова и Галя Мишева, за предаване и проверка на:

-плика с надпис „Плик № 1-НС Списъци на СИК №....“,

-плик с надпис „Плик 2-НС – Прококоли на СИК №....“, включително 2 броя записващи технически устройства (флаш памети) при СИК с машинно гласуване, плик с 5 бр. карти от машинно гласуване, финален отчет от машинното гласуване, Пакет с надпис „Устройство за видеонаблюдение СИК №...“.

 

6.1.2. Горан Златков и Мартин Иванов, за предаване и проверка на:

-плика с надпис „Плик № 1-НС Списъци на СИК №....“,

-плик с надпис „Плик 2-НС – Прококоли на СИК №....“, включително 2 броя записващи технически устройства (флаш памети) при СИК с машинно гласуване, плик с 5 бр. карти от машинно гласуване, финален отчет от машинното гласуване, Пакет с надпис „Устройство за видеонаблюдение СИК №...“.

6.2. Втора контрола за проверка на протоколите на СИК с резултатите от гласуването:

 

1) Първа двойка:Силия Иванова и Павлин Коцев;

2) Втора двойка: Ивайло Иванов и Николай Николов;

3) Трета двойка:  Ивелина Матина и Георги Петров;

 

6.3. Трета контрола за сверяване на данните в протокола с издадената от преброителя разписка:

 

1) Лора Младенова-Атанасова и Елена Найденова,

2) Маргарит Маждраков и Светлана Цветанова,

подпомагани от технически сътрудници.

 

При необходимост се извършва разместване в двойките, като всеки член на РИК може да бъде привлечен за съдействие към всяка една от контролите.

 

  1. РИК- Враца определя следните правила за достъп до Изчислителния пункт (ИП):

Право на достъп до ИП имат:

а) за периода 31 - 2 април 2023 г. – отговорникът на ИП, операторите на компютри, представителите на „Информационно обслужване“ АД, членове на РИК и ЦИК и персоналът за сервизно обслужване на техниката. След инсталирането на компютърната техника ИП се запечатва и отваря само в присъствието на представител на „Информационно обслужване“ АД.

б) за периода от приключване на гласуването на 2 април 2023 г. до приключване на работата на ИП – отговорникът на ИП, операторите на компютри, персоналът за сервизно обслужване на техниката, представителите на преброителя, членовете на РИК, членовете на ЦИК, приносителите на протоколи от СИК/ПСИК, наблюдатели, застъпници на кандидатските листи, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати.

Наблюдателите, застъпниците на кандидатските листи, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, могат да присъстват при въвеждането на данните от протоколите на СИК/ПСИК на предварително определените от РИК места. Местата следва да осигуряват пряка видимост към компютрите, на които се въвеждат данни. Посочените по-горе лица не могат да се намесват при работата на операторите и членовете на СИК/ПСИК и РИК.

При неспазване на реда в помещението съответният нарушител се предупреждава, а при необходимост се отстранява от залата от РИК.

 

8.Областна администрация Враца следва да осигури в изборния ден два автомобила на разположение на РИК-Враца за извършване на проверки по жалби и сигнали, както и товарен транспорт за превозване на изборните книжа от ИП до сградата на Областна администрация Враца и предаването й ш ЦИК.

 

9.При необходимост от предаване от СИК/ПСИК на РИК на сгрешен при попълването му протокол с резултатите от гласуването и получаване на нов протокол в съответствие с Решение № 1852-НС/30.03.2023 г. на ЦИК, определен с решение член на РИК Враца с осигурен от Областна администрация Враца транспорт със служебен автомобил и шофьор, се придвижва до секцията и предава новия протокол на СИК. За предаването и получаването на сгрешения и новия протокол за резултатите от гласуването се попълва приемо-предавателен протокол по Приложение № 81-НС-х и № 82-НС-хм от изборните книжа. Членовете на РИК-Враца, определени за изпълнение на горепосоченото, не могат да бъдат повече от двама общо.

 

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Председател: Лора Стефчова Младенова-Атанасова

Секретар: Елена Кирилова Найденова

* Публикувано на 31.03.2023 в 19:54 часа

Календар

Решения

  • № 199-НС / 04.04.2023

    относно: Работно време на Районна избирателна комисия Враца за периода от 5 април 2023 г. до 16 април 2023 г.

  • № 198-НС / 02.04.2023

    относно: Сигнал с вх. № 468/02.04.2023 г. за поставяне на агитационни материали в нарушение на Изборния кодекс в с. Чирен община Враца

  • № 197-НС / 02.04.2023

    относно: Наличие на предпоставки за преустановяване на машинното гласуване при условията на чл. 269 ИК в СИК 063200004 находяща се в гр. Роман, община Роман

всички решения