Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 277-НС
Враца, 26.03.2017

ОТНОСНО: жалба от Николай Георгиев Иванов в качеството му на кандидат за народен представител на КП „БСП за България“ с вх.№ 496/26.03.2017 год. относно сигнали за евентуално непредоставяне на копие от секционен протокол

В РИК Враца е постъпила жалба с вх.№ 496/26.03.2017 г. от Николай Георгиев Иванов в качеството му на кандидат за народен представител на КП „БСП за България“.

В жалбата се сочи, че КП „БСП за България“ получава сигнали от много секции в община Враца, че на застъпниците на коалицията се заявява, че няма да им бъде предоставено копие от протокола след приключване на изборния ден с мотив, че КП „БСП за България“ има и представители в секциите и ще им бъде даден само един протокол. Моли се РИК Враца незабавно да извърши проверки и да даде указания на членовете на СИК.

В жалбата не се сочат конкретни секционни избирателни комисии, които да отказват да дадат копие от все още несъставения протокол на СИК след приключване на изборния ден, което прави невъзможно от обективна страна извършването на проверка от страна на РИК Враца на изложеното в жалбата. Също така не може да бъде установено към настоящия момент дали след приключване на изборния ден и попълване на секционните протоколи, комисиите в община Враца ще откажат да дадат копие от протокола на имащите право да го получат лица.

 

РИК Враца счита, че с оглед спазване на изборите правила следва да укаже на всички СИК на територията на изборния район, че съгласно чл. 283 от Изборния кодекс, членовете на секционната избирателна комисия, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване получават копие от подписания протокол, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря, преди предаването му в районната избирателна комисия. Подписаният протокол се копира в избирателната секция. Имената и единният граждански номер на лицето, получило копието, се вписват от секционната избирателна комисия в списък на лицата, получили копие от подписания протокол, след което лицето се подписва. Списъкът се подписва и от председателя и секретаря.

 

С оглед на гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 Изборния кодекс, РИК Враца

 

Р Е Ш И :

 

 

            ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба от Николай Георгиев Иванов в качеството му на кандидат за народен представител на КП „БСП за България“ с вх.№ 496/26.03.2017г. относно сигнали за евентуално непредоставяне на копие от секционен протокол.

 

УКАЗВА на всички секционни избиратели комисии в Шести изборен район Врачански да спазват Изборния кодекс и при поискване да предоставят копие от протокола на комисията на правоимащите лица съгласно чл. 283 от Изборния кодекс.

 

Настоящото решение да се сведе до знанието на всички СИК , чрез техническите представители на общините.

 

Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Момчил Петров

 

СЕКРЕТАР:

Милена Миковска

 

обявено на ........................................                          свалено на .......................................

подпис: 1.                                                                     подпис: 1.

подпис: 2.                                                                     подпис: 2.

Председател: Момчил Тошков Петров

Секретар: Милена Николаева Миковска

* Публикувано на 26.03.2017 в 18:37 часа

Календар

Решения

  • № 280- НС / 29.03.2017

    относно: работно време на Районна избирателна комисия в Шести изборен район – Врачански за периода от 30.03.2017г до 09.04.2017г.

  • № 279-НС / 29.03.2017

    относно: неползване на отпуск от кандидат за народен представител от кандидатската листа на ПП "Движение за радикална промяна Българската пролет" в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

  • № 278-ПВР / 29.03.2017

    относно: определяне на членове на РИК-Враца за предаване на ТЗ „ГРАО“ на избирателните списъци, декларации и удостоверения към тях, списъци на заличени лица и списъците за допълнително вписване на придружители от проведените избори за народни представители на 26.03.2017 г.

всички решения