Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 151-ЕП
Враца, 23.05.2019

ОТНОСНО: приемане на оперативен план за организацията на работата в РИК Враца в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 365-ЕП/21.05.2019 г. на ЦИК, РИК Враца

 

Р Е Ш И :

            ПРИЕМА Оперативен план за организацията на работата в Районна избирателна комисия Враца в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. и приемането от секционните избирателни комисии на територията на Шести район Врачански на изборните книжа и материали относно резултатите от изборите, съгласно Приложение № 1, неразделна част от настоящето решение.

            Решението подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Стаменова

СЕКРЕТАР: Силвия Каменова 

обявено на ........................................                          свалено на .......................................

подпис: 1.                                                                     подпис: 1.

подпис: 2.                                                                     подпис: 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                      Приложение № 1

 

ОПЕРАТИВЕН ПЛАН

за организацията на работата в Районна избирателна комисия Враца в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. и приемането от секционните избирателни комисии на територията на Шести район Врачански на изборните книжа и материали относно резултатите от изборите

 

 

  1. РИК – Враца със свое Решение № 124-ЕП от 21.05.2019 г. е разпределил членовете на комисията по общини за предаване на изборните книжа и материали за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., както следва:

Община

Членове на РИК Враца, упълномощени за раздаване

 

Враца

Боряна Стаменова

Милена Миковска

Силвия Каменова

Искра Трифонова

Мездра

Момчил Петров

Роман

Марин Връбчев

Хайредин

Мими Панева

Козлодуй

Мария Генова

Мизия

Иван Иванов

Оряхово

Красимир Колев

Борован

Георги Петров

Бяла Слатина

Мая Николова

Криводол

Николай Николов

 

  1. РИК – Враца съвместно с Областна администрация – Враца е утвърдил следният окончателен график за транспортиране на бюлетини и печатите за провеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., както следва:

 

Община

Час на тръгване от Областна администрация Враца

 Враца

6.30

Мездра

8.20

Роман

8.20

Хайредин

9.00

Козлодуй

9.00

Мизия

9.00

Оряхово

9.00

Борован

10.00

Бяла Слатина

10.00

Криводол

10.00

 

  1. Маршрутът ще се осъществи по следната транспортна схема:
  • ГРАД ВРАЦА- товарене 06.20 часа;
  • МЕЗДРА-РОМАН- товарене 08.00 часа;
  • ОРЯХОВО-МИЗИЯ-КОЗЛОДУЙ-ХАЙРЕДИН-товарене 08.30 часа;
  • БЯЛА СЛАТИНА-БОРОВАН-КРИВОДОЛ- товарене 09.30 часа;
  1. РИК – Враца ще работи в изборния ден в предоставените й помещения в сградата на областна администрация – Враца от 06.45 ч. до 21.00 ч. и ще приема всички сигнали и жалби място, по следните телефони: Телефон: 092 62 00 42, 0879526245 , 0879526246, 0885640751 и на електронната поща email: [email protected].

РИК – Враца определя две работна група по жалби и сигнали  в състав:

  • Работна група в състав: Членове: Красимир Колев

 

    1.      Иван Иванов
    2. Ръководител: Милена Миковска
  • Работна група в състав: Членове: Мария Генова  Силвия Каменова; Георги Петров; - осигуряване на преброителя на необходимата информация за:б) местонахождението на всяка секция (населено място/адрес);г) населените места, избирателите от които гласуват в тази секция (ако има такива населени места).-  предоставянето на охрана на помещението и списък на представителите на преброителя, които имат достъп до изчислителния пункт (ИП).  РИК изпраща информация на ЦИК, както следва:- информация за приетите решения веднага след приемането им в случаите на назначаване на членове на СИК на мястото на неявилите се членове.   РИК – Враца определя следните членове за приемане от СИК на протоколите с резултатите от гласуването и избирателните списъци след приключване на гласуването, както следва: ІІ. Втора контрола – за проверка на протоколите на СИК и насочване към оператор в изчислителния пункт към РИК за въвеждане на данните от протоколите и издаване на разписка:

 

  1. І. Първа контрола – за предаване и проверка на  Плик № 1 -НС – Списъци на СИК №…“; „Плик № 2-НС – Протоколи на СИК №…“ и съдържащите се в тях документи и книжа, включително 2 броя записващи технически устройства (флаш памети) при СИК с машинно гласуване, плик с 5 бр. карти от машинно гласуване, финален протокол с резултати от машинно – с отговорник Ирена Николова, подпомагана от двама технически сътрудници.
  2. 8. РИК – Враца ще приема изборните книжа и материали във физкултурния салон на СУ „Отец Паисий“, гр. Враца след 21.00 в изборния ден.
  3. В изборния ден РИК-Враца се подпомага от технически сътрудник.
  4. 7. Определя следните часова за предоставяне информация на медиите от говорителя на РИК-Враца Красимир Колев: 11.00 ч., 14.00 ч. и 18.00 ч.
  5. РИК получава информация за избирателната активност към 10,00 ч., 12,30 ч. и 17,30 ч. Информацията се изпраща след обобщаване от страна на Областна администрация Враца съответно до 10,30 ч., 13,00 ч. и 18,00 ч.
  6. – незабавно след откриване на изборния ден, но не по-късно от 8,00 ч. – открити ли са всички избирателни секции, работят ли нормално, имат ли възникнали проблеми, както и информация за секциите, в които не са се явили всички членове, като се посочва общият брой на членовете в съответната СИК и броят на неявилите се членове;
  7. 6. РИК – Враца определя следния график за предаване на информация за началото на изборния ден и активността в изборния ден:
  8. - определянето, заедно с отговорника на ИП, на място за наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите и коалициите, което да осигурява пряка видимост към компютрите, на които се въвеждат данните, така че да не се пречи при работата на операторите.
  9. -  най-късно до края на изборния ден (26 май 2019 г.) да бъде осигурена информация на преброителя за неоткрити секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги.
  10. в) кметството, в което се намира секцията (ако има такова);
  11. а) номера на всяка секция;
  12. Работната група докладва незабавно на комисията всички въпроси постъпили от преброителя и отговорниците на ИП към РИК. Работната група проверява разполагането на работните места и следи за изпълнението на:
  13. Катя Климентова;
  14. Момчил Петров;
  15. 5. РИК – Враца определя работна група за връзка и контрол върху дейността на преброителя в състав:
  16. Ръководителят на работната група разпределя незабавно постъпилите жалби и сигнали, които се разглеждат от комисията най-късно до един час от постъпването им, освен когато предметът на жалбата или сигнала изисква извършването на допълнителни действия по проверка на твърдените обстоятелства. Постъпилите жалби и сигнали, чието разглеждане е от компетентността на органите на МВР, ДАНС и прокуратурата се препращат незабавно по компетентност. Ръководителите на работните групи докладват на комисията всички жалби и сигнали на първото заседание след постъпването им.
  17.    Марин Връбчев
  18. Ръководител: Момчил Петров
  • Георги Петров – Мими Панева
  • Марин Връбчев – Искра Трифонова
  • Мария Генова – Иван Иванов
  • Красимир Колев – Катя Климентова
  • Николай Николов – Мая НиколоваПосочените по-горе членове на РИК работят по проверката на протоколите на СИК едновременно.  
  • ІІІ. Трета контрола за сверяване на данните в протокола с издадената от преброителя разписка, потвърждаване на разписки и разпластяване на протоколи:
  • В случаите по т. 10 при определяне на член на РИК Враца за предаване на нов протокол на СИК/ПСИК, оставащият в групата по втора контрола член на РИК се присъединява към друга група.
  •  
  • Боряна Стаменова и Милена Миковска
  • Силвия Каменова и Момчил Петров.   б) за периода от приключване на гласуването на 26 май 2019 год. до приключване на работата на пункта – отговорниците на ИП, операторите на компютри, персоналът за сервизно обслужване на техниката, представителите на преброителя, членовете на РИК и техническите сътрудници на комисията, и приносителите на протоколи от СИК, наблюдатели, застъпници, представители на партии, коалиции и/или инициативни комитети.При въвеждане на данните от протоколите на СИК в ИП на РИК може да присъства само по един наблюдател от една и съща неправителствена организация, само по един застъпник – на кандидатски листи на партия, коалиция и/или инициативен комитет и само по един представител на политическа партия, коалиция и инициативен комитет. Определени от РИК технически сътрудници:
  • 10. РИК Враца определя следния пропускателен режим за СИК:
  • При неспазване на реда в помещението съответният наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция, инициативен комитет се предупреждава, а при необходимост се отстранява от залата от РИК/отговорника на ИП.
  •  
  • а) за периода на обработка на резултатите в ИП към РИК – право на достъп до ИП имат отговорниците на ИП, операторите на компютри, представителите на преброителя, членовете на РИК и персоналът за сервизно обслужване на техниката;
  • 9. РИК – Враца определя следните правила за достъп до Изчислителния пункт (ИП) към РИК:
  • Трета контрола се подпомага от двама технически сътрудници.
  •  
  • Раздават поредни номера за всички СИК на територията на град Враца с номера от 1 до 110 включително по реда на пристигането на СИК в СУ „Отец Паисий“, гр. Враца;
  • Раздават паралелно поредни номера от 111 нагоре на останалите СИК от целия Шести район-Врачански по реда на пристигането на СИК в СУ „Отец Паисий“, гр. Враца.  На разположение на РИК на 27.05.2019 год. и евентуално на 28.05.2019 год. следва да има и автомобил за представяне на протоколите с изборния резултат и останалите изискуеми книжа и материали на ЦИК.
  •  
  • 12. Областна администрация Враца следва да осигури в изборния ден три автомобила на разположение на РИК Враца за извършване на проверки по жалби и сигнали, както и товарен транспорт за превозване на изборните книжа от ИП до сградата на Областна администрация Враца .
  • 11. При необходимост от предаване от СИК/ПСИК на РИК на сгрешен при попълването му протокол с резултатите от гласуването и получаване на нов протокол в съответствие с Решение № 375-ЕП/21.05.2019 г. на ЦИК, определен с решение член на РИК Враца с осигурен от Областна администрация Враца транспорт със служебен автомобил и шофьор, се придвижва до секцията и предава новия протокол на СИК. За предаването и получаването на сгрешения и новия протокол за резултатите от гласуването се попълва приемо-предавателен протокол по Приложение № 88-ЕП от изборните книжа. Членовете на РИК Враца, определени за изпълнение на горепосоченото, не могат да бъдат повече от двама общо.
  •  

Председател: Боряна Миткова Стаменова

Секретар: Силвия Николова Каменова

* Публикувано на 23.05.2019 в 21:16 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 213-ЕП / 29.05.2019

    относно: : определяне на членове на РИК-Враца за предаване на ТЗ на ГД ГРАО при МРРБ на избирателните списъци, декларации и удостоверения към тях, списъци на заличени лица и списъците за допълнително вписване на придружители от проведените избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

  • № 212-ЕП / 29.05.2019

    относно: работно време на Районна избирателна комисия Враца за периода от 30 май 2019 г. до 9 юни 2019 г.

  • № 211-ЕП / 29.05.2019

    относно: повторно преброяване на гласове, получени в избирателна секция

всички решения