Районна избирателна комисия Враца


РЕШЕНИЕ
№ 15-ЕП
Враца, 25.04.2019

ОТНОСНО: Жалба с вх. № 42 от 23.04.2019 година от Венцислав Владимиров Манчовски от село Горна Кремена община Мездра

Постъпила е жалба по електронната поща на РИК-Враца, заведена с вх. № 42 от 23.04.2019 г., 09.05 часа, от Венцислав Владимиров Манчовски – гражданин на община Мездра, област Враца, село Горна Кремена с искане предстоящите избори да се провеждат съобразно разпоредбите, предвидени в Изборния кодекс, а не по разпоредбите на Общинска администрация- Мездра.

В обстоятелствената част на жалбата се правят оплаквания, че са налице нарушения при провеждане на консултации при Кмета на Община Мездра за съставите на СИК, изразяващо се в това, че секретарят на Община Мездра не е предоставила информация за броя на представителите на партиите и коалициите, както и ръководните длъжности в СИК в Община Мездра. Също така в жалбата се съдържа оплакване, че секретаря на общината е изпратила поканата за консултациите до централите на съответните партии и коалиции вместо до ръководствата на местните политически сили.

           Съгласно чл. 91, ал. 2 от Изборния кодекс, в консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите може да участват и други партии и коалиции.

Видно от жалбата, Венцислав Владимиров Манчовски, легитимиращ се като гражданин на община Мездра, област Враца, село Горна Кремена, не е представител на партия и коалиция съобразно горните разпоредби на Изборния кодекс и поради това същият не разполага с активна легитимация за подаване на жалба по реда на чл.91 и следващите от Изборният кодекс.

При така изложените доводи, жалбата се явява недопустима като подадена от лице без правен интерес и следва да бъде оставена без разглеждане.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 от Изборния кодекс, РИК Враца

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба с вх. № 42 от 23.04.2019 г., подадена от Венцислав Владимиров Манчовски от село Горна Кремена, община Мездра като недопустима.

             Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Боряна Стаменова

 

СЕКРЕТАР:

Силвия Каменова

 

 

обявено на ........................................                          свалено на .......................................

подпис: 1.                                                                     подпис: 1.

подпис: 2.                                                                     подпис: 2.

Председател: Боряна Миткова Стаменова

Секретар: Силвия Николова Каменова

* Публикувано на 25.04.2019 в 19:55 часа

Календар

Решения

  • № 213-ЕП / 29.05.2019

    относно: : определяне на членове на РИК-Враца за предаване на ТЗ на ГД ГРАО при МРРБ на избирателните списъци, декларации и удостоверения към тях, списъци на заличени лица и списъците за допълнително вписване на придружители от проведените избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

  • № 212-ЕП / 29.05.2019

    относно: работно време на Районна избирателна комисия Враца за периода от 30 май 2019 г. до 9 юни 2019 г.

  • № 211-ЕП / 29.05.2019

    относно: повторно преброяване на гласове, получени в избирателна секция

всички решения